Google ogranicza dostęp do opinii w Mapach

Google Maps zaczyna wymagać zalogowania na konto Google, jeżeli użytkownik chce przeczytać wszystkie opinie, przeszukiwać je lub korzystać z ich sortowania. To pozornie niewielka zmiana, która może mieć jednak znaczenie nie tylko dla użytkowników, ale również dla Local SEO, narzędzi analizujących wizytówki oraz systemów wykorzystujących dane z Google Maps.
- Google zaczyna ograniczać pełny dostęp do opinii osobom niezalogowanym.
- Po kliknięciu opcji wyświetlenia większej liczby recenzji pojawia się ekran logowania.
- Logowanie może być wymagane również przy sortowaniu i przeszukiwaniu opinii.
- Sama widoczność wizytówki Google nie znika.
- Zmiana może utrudnić automatyczne pobieranie dużych ilości danych z Google Maps.
Co dokładnie się zmieniło?
Do tej pory użytkownik nieposiadający aktywnej sesji Google mógł wejść w profil firmy w Mapach Google i stosunkowo swobodnie przeglądać dostępne recenzje. Teraz Google w określonych sytuacjach zaczyna stawiać dodatkową barierę.
Po próbie rozwinięcia pełnej listy opinii albo skorzystania z dodatkowych funkcji związanych z recenzjami może pojawić się komunikat zachęcający do zalogowania: „Sign-in to get the best of Google Maps”.
Google informuje w nim między innymi, że po zalogowaniu użytkownik będzie mógł czytać i przeszukiwać wszystkie opinie oraz zdjęcia, zapisywać miejsca i korzystać z bardziej spersonalizowanych funkcji Map Google.
Nie chodzi tylko o samo czytanie opinii
Pełna lista recenzji
Użytkownik może zobaczyć podstawowe informacje o profilu, ale dostęp do pełniejszego zestawu opinii może wymagać zalogowania.
Sortowanie opinii
Próba zmiany sposobu prezentowania recenzji może uruchomić ekran logowania do konta Google.
Wyszukiwanie treści
Google wskazuje również możliwość przeszukiwania wszystkich opinii i zdjęć jako jedną z funkcji dostępnych po zalogowaniu.
Dodawanie opinii
Dodawanie recenzji już wcześniej było bezpośrednio związane z kontem Google, więc w tym przypadku logowanie nie jest nowością.
Co to oznacza dla firm i wizytówek Google?
Z punktu widzenia właściciela firmy nie zmienia się podstawowa zasada: opinie nadal pozostają jednym z najważniejszych elementów profilu Google. W dalszym ciągu warto systematycznie pozyskiwać nowe recenzje, odpowiadać na nie i dbać o aktualność całej wizytówki.
Zmiana może natomiast wpłynąć na sposób, w jaki część użytkowników zapoznaje się z większą liczbą opinii. Osoba, która nie jest zalogowana do Google, może zobaczyć dodatkowy etap pomiędzy wejściem na profil firmy a dokładnym przejrzeniem recenzji.
Nie oznacza to jednak, że firmy powinny zmieniać swoją strategię dotyczącą opinii. Wręcz przeciwnie – pierwsze widoczne recenzje, ich aktualność, średnia ocena oraz jakość odpowiedzi właściciela mogą stać się jeszcze istotniejsze w procesie szybkiej oceny firmy przez użytkownika.
SEO + AICzy Google chce ograniczyć scrapowanie opinii?
To najbardziej interesujący element całej zmiany, ale tutaj trzeba oddzielić to, co wiemy, od tego, czego możemy się jedynie domyślać.
Barry Schwartz z Search Engine Roundtable zwraca uwagę, że wymaganie logowania może utrudnić botom, scraperom, zewnętrznym narzędziom i systemom AI masowe pobieranie recenzji z Google Maps.
Jest to logiczna hipoteza, ponieważ dodatkowa warstwa autoryzacji rzeczywiście może zwiększyć koszt i stopień trudności automatycznego pozyskiwania danych. Google nie potwierdziło jednak oficjalnie, że właśnie taki jest cel tej zmiany.
Dla właścicieli firmCzy trzeba coś teraz robić?
Nie ma potrzeby wykonywania żadnych technicznych zmian w profilu Google. Jest natomiast kilka elementów, o które cały czas warto dbać:
- regularnie pozyskiwać nowe, autentyczne opinie klientów,
- odpowiadać zarówno na pozytywne, jak i negatywne recenzje,
- nie dopuszczać do sytuacji, w której najnowsze opinie mają po kilka lub kilkanaście miesięcy,
- uzupełniać profil Google o aktualne zdjęcia, usługi, produkty i informacje o firmie,
- obserwować, czy zmiana wpływa na widoczność oraz zachowanie użytkowników korzystających z wizytówki.
Mała zmiana, ale ciekawy sygnał
Dla przeciętnego użytkownika jest to prawdopodobnie niewielka zmiana – duża część osób korzystających z Google Maps i tak pozostaje zalogowana na swoim koncie.
Z perspektywy SEO i rynku narzędzi wykorzystujących dane z Google Maps sytuacja jest jednak znacznie ciekawsza. Każde ograniczenie anonimowego dostępu do dużych zbiorów recenzji może mieć konsekwencje dla monitoringu konkurencji, analiz opinii oraz zewnętrznych systemów korzystających z danych lokalnych.
Na razie warto przede wszystkim obserwować, czy Google rozszerzy to ograniczenie na kolejnych użytkowników, urządzenia i elementy Map Google.
GIF wykorzystany w materiale pochodzi ze strony Search Engine Roundtable.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

To właśnie ten aspekt obserwowałbym najdokładniej. Google posiada gigantyczny zbiór wartościowych danych lokalnych, a opinie użytkowników są niezwykle atrakcyjnym źródłem informacji zarówno dla klasycznych agregatorów, jak i systemów wykorzystujących AI. Jeżeli pełny dostęp do recenzji będzie coraz mocniej związany z zalogowanym użytkownikiem, może to być element szerszego trendu polegającego na zwiększaniu kontroli nad sposobem, w jaki dane z ekosystemu Google są pobierane i wykorzystywane przez podmioty zewnętrzne. Na tym etapie traktowałbym to jednak jako kierunek wart obserwacji, a nie potwierdzony cel Google.